Laatste nieuws

Interview Herman Leidelmeijer

Interview Herman Leidelmeijer

Kun je wat vertellen over jouw rol in Bulu Tangkis?

‘Tegenwoordig heb je veel scholen in ieder geval, je hebt academies en dat soort dingen, maar ik ben niet echt een voorstander hiervan, maar ik vind het wel leuk om de kinderen extra aandacht te geven. Zo een school voor badminton is dan de enige manier om ze te bereiken en ze te kunnen laten leren. De vereniging hier heeft niet de middelen of financiën om zoiets te betalen, waardoor aan iedereen wordt gevraagd om een bijdrage te leveren om de zaal te huren enzo. Het eerste jaar hebben we het gezellig gedaan om te kijken wat jullie ervan vinden, vinden jullie dat zwaar of leuk, dat extra trainen. Ik dacht dat jullie het leuk vinden, ik was eerst niet van plan het door te zetten, Dennis zou het eerst doen, maar op een gegeven moment heeft Dennis een eigen school opgericht in Hoorn en heb ik het van hem overgenomen. Ik vind het wel leuk, het is al een vrij grote groep geworden. Dat had ik niet verwacht. Ik denk dat iedereen wel vooruit is gekomen, maar wat belangrijk is, is dat badminton een middel is om je ook buiten sport te ontwikkelen. De ontwikkeling is voor mij het belangrijkst. Dat je ook mentaal sterker wordt en ook, kijk maar naar Joshua, de sport heeft hem echt geholpen, ook in het dagelijks leven om door te zetten. Het belangrijkste is dat je in het leven ontwikkeld, of je topspeler wordt of niet is niet belangrijk, maar als iemand door de sport ook echt iets goeds bereikt, vind ik dat heel leuk om te zien. Dat is ook de reden waarom ik dit doe.’

Wat vind je leuk aan lesgeven aan deze kinderen?

‘De verschillende karakters en iedereen is zichzelf en kan zichzelf zijn. Ik ben misschien wel streng, maar ik kan ook wel gek zijn. Ik kan mezelf zijn en gek doen met de kinderen, maar ook streng zijn en ze verder helpen. Ik ben vroeger ook streng opgevoed door mijn ouders. ‘’Goed luisteren’’ ‘’Je mag geen mening hebben want dan krijg je straf’’. Tegenwoordig is dat niet meer zo, nu hoeft iedereen niet zo stijf te doen en kan je gewoon lachen. Die sfeer vind ik heerlijk.

Bulu Tangkis, weet je wat dat betekent?’

Veer behendigheid.

‘Ja, ‘’bulu’’ zijn de veren van een shuttle en ‘’tangkis’’ is behendigheid of dat je niet alleen hard moet slaan, maar je moet spelen met de shuttle. Daar gaat het om, de behendigheid mét de shuttle en dat vind ik leuk. Ook dat elk individu zichzelf kan zijn en wie je ook bent, dat kan laten zien op de baan. Niet allemaal hetzelfde en iedereen hetzelfde speltype, dat zou niet leuk zijn. Ik vind het leuk dat je je eigen identiteit kan laten zien, hoe zwak of sterk je ook bent.

Is er veel verschil met vroeger?

‘Ja, vroeger hadden we 80 tot 90 mensen op de vrijdag, maar de recreanten kregen geen training, wie geen competitie speelt krijgt geen training. Dan mag je alleen maar spelen, dan ben je met z’n twaalven op een baan ingedeeld. Je moet wachten tot je mag spelen, maar dan gaan ze natuurlijk kletsen langs de baan. Ook gezellig natuurlijk, maar nu willen ook de recreanten vooruit komen, want ze zien dat de anderen ook vooruit komen, hun best doen en er plezier in hebben. Dat trekt hun aan, dan willen zij ook trainen. Dat is wel anders dan vroeger. Iedereen wil het recht hebben om te trainen en dat is ook logisch.

Wat vinden jullie zelf? Jullie komen zelf ook goed vooruit en ik verwacht wel dat jullie in 2 jaar wel hoog kunnen komen. Dan hebben jullie kracht, vanwege het zware trainen. Het is wel zwaar hè?’

Ja, maar dat is juist leuk.

‘Dat vind ik ook leuk.’
Hoe lang denk je dat je nog training wil blijven geven?

‘Zo lang ik het leuk vind, als het gezellig blijft en iedereen er lol in heeft. Je kan het niet echt zeggen. Badminton is mijn sport en ik ben er mee geboren. Vroeger stond ik om 6 uur ‘s ochtends op, voor ik naar school ging om te badmintonnen. Vanaf mijn vierde jaar deed ik dat en vanaf mijn zesde jaar begon ik al met trainen met mijn vader. Elke ochtend.

Wat vinden jullie van badminton leuk?’

Dat je lekker kan rennen op de baan en jezelf kan zijn en die shuttle meppen.

‘Inderdaad, en je krijgt ook niet snel schade, tenzij je een smash op je neus krijgt. Verder kan je ook je slimheid gebruiken en hoe snel je kan zijn om de tegenstander te slim af te zijn en te winnen. Op die manier is het leuk, hè?

Je speelt natuurlijk ook samen en alert blijven. Als je slaapt op de baan, heb je zo verloren.

Toen ik toernooien speelde, was ik zo gefocust, ik analyseerde iedereen, hoe ze speelden en droom ik over hoe ik zal gaan spelen. Daarna gaat het automatisch, ik hoef niet meer na te denken. Ik doe het gewoon.’

Hoe lang mogen we blijven trainen bij Bulu Tangkis?

‘Altijd. Wanneer je maar wilt, zolang je maar wilt. Het gaat er namelijk om, en dat vind ik ook belangrijk bij Bulu Tangkis, dat je gezellig met elkaar om kan gaan. Hoe klein, groot, sterk, zwak je ook bent, iedereen heeft het recht om met elkaar samen te spelen. Het moet sociaal gebeuren, bij badminton, je kan niet in je eentje op de baan staan. Je moet ook elkaar respecteren. Je kan natuurlijk niet altijd winnen en daarom moet je ook sportief zijn. Wel proberen altijd te winnen, ook al is het met je beste vriend of met je zus of je broer, altijd op de baan laten zien wat je waard bent en daarna mag die persoon wel een biertje of een colaatje voor je kopen, maar eerst moet je winnen. Haha.

Wat vinden jullie het leukste aan badminton, buiten met de shuttle slaan, de inhoud van het concentreren, de tactiek, de spanning, het gevoel van wanneer de gespeeld hebt en denkt: ‘Hè, dat heb ik gedaan’. Heerlijk is dat hè?’

Ja, het gevoel dat je hebt is leuk, ook al heb je verloren, als je goed hebt gespeeld is het genoeg. En dubbelen vind ik ook heel leuk.

‘Ja vind ik ook en bij dubbelen moet je samen spelen. Dan moet je klaar staan voor de ander. In principe is dubbelen veel sneller dan singelen, je moet alert blijven en samen spelen en dat is leuk.

Vinden jullie de school leuk?’

Ja, jazeker.

Dat is mooi, dank jullie wel, verder nog iets?

Nee, dit was het, dankuwel.

Graag gedaan.

Liz & Evelyn van der Kamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *